Gruzja to prześliczny region umiejscowiony na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to prześliczny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest natomiast znana na całym świecie. Jest nie tylko smaczna ale również treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy które używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw wykorzystywane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Dodatkowo, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu uzyskują swój niezwykły smak.

przyprawy gruzińskie

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki oraz pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z różnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przygotuje dla nas pyszne potrawy.