Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. zobacz wpisy o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film